Nézőpontok

2023.11.07

"A világot nem úgy látjuk, ahogy az van, hanem úgy, ahogyan mi vagyunk." (Epiktétosz)

A "pohárteszt", mint önismereti kérdés? Mint egy gyakorlat a művészetterápia eszköztárából? Bármi lehet a művészetterápia eszköze, és bármit fordíthatunk az önismeretünk fejlesztésére!

Az optimista félig telinek látja a poharat, a pesszimista félig üresnek. Általában itt meg szokott állni a nézőpontok felsorakoztatása, pedig megannyi lehetőség adódik még, hogy ránézzünk, és új arcát lássuk annak a vizespohárnak! Vizsgáljuk meg a kérdést a művészetterápia szemszögéből!

Az önismeret fejlettségét mutatja, ha saját véleményünkre, álláspontunkra nem úgy tekintünk, mint abszolút igazságra, nem úgy, mint valóságra, tényre, hanem inkább szubjektív megélésre, tapasztalatokon alapuló látásmódra. A művészetterápia ennek kialakításában is a segítségünkre lehet.

Ha olyan családban nőtünk fel, ahol a pohár üres részére fókuszáltak a szüleink – több kellene még, nem elég, hiányzik -, akkor mi magunk is nagy valószínűséggel elégedetlenek, pesszimisták leszünk. Ha az édesanyánk, édesapánk örült mindennek, és a keveset is megbecsülte, nagy valószínűség szerint optimizmussal tekintünk mi is az életünk dolgaira. Persze nem ennyire egyszerű a képlet, de a gyermekkorban szerzett tapasztalatok, a látott családi mintázatok nagyban befolyásolják a világról alkotott képünket.

A művészetterápia egyik fontos pillére, hogy egy-egy alkotást sok-sok nézőpontból megvizsgálunk. Művészetterápiás önismereti csoportfoglalkozáson működik ez jól, hiszen ahány csoporttag, annyiféle élettapasztalat, látásmód, fantázia, önismereti szint, amiből merítkezhetünk. Segítséget jelenthet, ha az eddig "félig üresnek" látott pohárral kapcsolatban valaki azt mondja, hogy az a pohár bizony sehol nem üres, hanem egy részében folyadék, másik részében pedig levegő van! Az "üres" az semmi, az hiányállapot. De a levegő? A levegő oxigén, a levegő élet! Anélkül létezni se tudnánk! - Ha ebből sikerül valamit belsővé tenni, új felismerésekre jutni a csoport, a művészetterápia által, akkor fejlődik az önismeret, javul az életminőség!

Természetesen a "pohár" lehet bármilyen életesemény, probléma, ami megvizsgálásra, átkeretezésre szorul, amit a művészetterápia módszerével közelíthetünk, aminek többféle nézőpontból történő szemlélése önismeretünk szolgálatába állítható.

Ha kipróbálnád a művészetterápiát, fejlődnél az önismeretedben, keress minket!

Székely Zsuzsanna művészetterapeuta

Készítsd el weboldaladat ingyen!