Mit hoz a jövő?

2024.02.26

Major Petra: Jósgömb

Ha nem tudod, mit

hoz a jövő, nézd meg, te

mit viszel neki!

Major Petra fiatal költőnő haikujával indítom az újévet. Évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget a jövő, a delphoi jósdától Nostredamuson át napjaink tudományos vagy éppen ezoterikus jövőlatolgatásaiig. Biztos fogódzókat sem akkor, sem ma nem kaphatunk. Az, hogy mit hoz a jövő, egyrészt talány, másrészt meg tőlünk függ. 

A haikuban megjelenik az ajándékozás szimbóluma, nemcsak a jövő hoz, hanem te is viszel, így kialakul egy kölcsönös kapcsolódás a jövő és közötted. Így mutat túl a vers a jövőnek való kiszolgáltatottságon és passzivitáson, így ruház fel hatalommal Téged, aki viszel a jövőnek. 

Hiszen a Téged ért jövőbeli hatások, események egy része független tőled, azokat csak "hozza a jövő", de számos dolog van, amit Te teszel hozzá a jövődhöz, az eseményekhez. A "nézd meg, mit viszel" sejteti, hogy mindez (még) nem tudatos, de ha ránézel a készségeidre, tulajdonságiadra, amelyeket a jövődnek viszel, akkor képessé válsz a jövőbeli cselekedeteidet, működésedet is alakítani, nem csak várni, hogy "mit hoz a jövő".

Ha ebben segítségre van szükséged, egyéni művészetterápiás tanácsadás keretében állunk rendelkezésedre. 

Székely Zsuzsanna művészetterapeuta

A haiku forrása: Major Petra - szerzői oldal 

Készítsd el weboldaladat ingyen!