Kapcsolódások - csoportbeszámoló I.

2024.02.26

Elkezdődött a Kapcsolódások művészetterápias önismereti csoportunk Pécsett. Az első alkalommal a bemutatkozásra, egymás megismerésére helyeztünk hangsúlyt, de mindig egy kis csavarral, hogy ne legyen unalmas, és önismereti hozadékokkal is járjon. A csoport tagjai egy szeretetkapcsolatukon keresztül mutatták be önmagukat. Nagyon beszédes, hogy ilyenkor a csoporttagok kit választanak, közelit, aki mindent tud róluk, távolit, esetleg elhunytat... 

Ezt követte egy rövid mondatkiegészítős gyakorlat. A csoporttagok választhattak maguknak két mondatkezdeményt, és a mellettük ülő egy-egy csoporttag is adott nekik egyet-egyet, így a spontaneitás is, az egymáshoz kapcsolódás is érvényesülhetett. Ilyen mondatkezdemények voltak, a teljesség igénye nélkül: "A kapcsolataimban általában..., Nem gondolnátok rólam, hogy..., Ha nyernék a lottón..., Eltüntetném az életemből..., Büszke vagyok arra, hogy... stb., összesen 12 mondatkezdeményből válogathattak tetszésük szerint. 

A következő gyakorlat instrukciója az volt, hogy rajzoljanak egy kört, és körcikkekben jelenítsék meg a kapcsolataikat, a körcikk méretével, színével fejezzék ki azok fontosságát. Te hogyan jelenítenéd meg a kapcsolataidat? Hány körcikked volna? Meleg, hangsúlyos színeket használnál? A pasztellszínek palettájáról válogatnál? Vagy markáns sötét vagy hideg színek dominálnának?

A fotó saját készítésű, a csoportfoglalkozás előtt készült, ahogy várja a kör a résztvevőket.

Székely Zsuzsanna művészetterapeuta

Készítsd el weboldaladat ingyen!