Kapcsolódások–csoportbeszámoló II. avagy Dixit kártyák művészetterápiás alkalmazása

2024.02.29

Gyakorlat: polarizált kapcsolataink - Dixit kártyákkal (természetesen más vizuális eszközzel vagy kártyával is működik):

Instrukció: Gondold végig, hogy a jelenlegi életedben kivel van a legjobb és kivel a legnehezebb (legtöbb kihívást jelentő) emberi kapcsolatod. Ha megtörtént a kiválasztás gondolatban, akkor keress egy-egy jellemző, az adott kapcsolatokhoz vizuálisan illeszkedő Dixit kártyát, ami számodra azt a személyt/kapcsolatot jól szimbolizálja.

(Mi a kártyákat a teremben egy nagy asztalra kiterítettük és azt körbejárva mindenki a saját tempójában felvehette a két megfelelő kártyalapot.)

A kiválasztás után következik a feldolgozás:

Gondold végig és oszd meg, hogyan érezted magad, miközben a legjobb-legnehezebb kapcsolatodról gondolkodtál és milyen érzések/gondolatok voltak benned a kártyák kiválasztása közben.

Ezt követően mondd el, mit látsz a Dixit kártyákon (képeken) és beszélj a legjobb és legnehezebb kapcsolatodról részletesebben a csoportnak (igény szerint).

A csoporttagok ezután egyenként megosztották a kiválasztott kártyákkal (képekkel) kapcsolatos személyes fantáziájukat, asszociációjukat, és ezt követően, a feltáró csoporttag reagálhatott a hallottakra.

A fantáziák után a csoporttagok kérdéseket tehettek fel a feltáró csoporttagnak a két Dixit kártyához (képhez) kapcsolódóan.

Kormos Balázs művészetterapeuta

Készítsd el weboldaladat ingyen!